En hilsen fra Line Rosvoll

Nyhet 03.07.2024 av Adam Tumidajewicz
Line sommerbilde web

Foto: Kristin Von Hirsch

Avtroppende kunstnerisk leder takker for seg med et personlig brev.

Da er dagen kommet, og jeg er ikke lenger kunstnerisk leder ved Dramatikkens hus.

Jeg har hatt verdens beste jobb i 10 år.

Da jeg begynte, fikk jeg overlevert stabler av papirpermer med ubehandlede søknader og en brukerundersøkelse med stryk-karakter fra dramatikere og teaterbransjen. I dag er Dramatikkens hus fagfeltets arnested for levedyktig ny dramatikk og vi bidrar til at nye norske scenetekster får møte sitt publikum. Jeg har hatt gleden av å være leder for det som har blitt de nye klassikerne.

Dramatikkens hus har blitt teatrenes eget teater, et felles prøverom og en utviklingsarena for scenetekst. Vi har involvert det ypperste av teaterfaglig kompetanse og bidratt til at ny norsk dramatikk blitt oppført i Norge og i verden.

Nå venter vi alle på insentivordninga, internasjonaliseringa av norsk dramatikk er i full aktivitet og vårt lille lands dramatiske diktning gjør seg gjeldende i hele verden.

Jeg har millioner av takksigelser som jeg retter mot dramatikerne, kollegaene mine på Dramatikkens hus, samarbeidspartnerne våre i teaterfeltet, vår bestiller Kulturdepartementet og Oslo kommune, og mot hver og en av dere fantastiske mennesker og kollegaer som deltar i dette store pågående løftet.

Takk til skuespillerne, som er dramatikernes blyanter og meddiktere, regissørene som er forestillingens forfattere, teaterlederne og produsentene som er realiserere, teaterforlagene som er våre roperter.

Framtida blir bra på Dramatikkens hus! Nye dramaturger skal elske og framprovosere tekster som dramatikerens allierte. Mari Moen og Ole Johan Skjelbred har sluttet med meg, men fortsetter begge sitt utrettelige arbeid for ny dramatikk. De nye dramaturgene kommer med «rene øyne og ører» og nå ønsker jeg at alle skrivende skal ile mot søknadsportalen til høsten, med ny guts og nytt mot.

Morten Cranner er nå fungerende kunstnerisk leder. Camara Lundestad Joof kommer i april - dette blir bra.

Nå skal jeg ta et bad!

PS: I mitt skrivekloster i Trevi står det på en marmorvask, Frans av Asissi vasket faktisk hendene sine der: «Vask meg og verden blir ren». Jeg skal videre til nye ukjente oppgaver, alt jeg kan forestille meg innlemmer en fortsettelse av det jeg har fått av dere.

Jeg er jo en evig forkjemper for-, bejubler av- og for all tid forkvinnen i den fanklubben som heter F.D.D.D: Fanklubben for dramatikken, dramatikerne og Dramatikkens hus.

Gooooood sommer, kjære hardtarbeidende kunstnere!

Ta et bad. Sitt stille. Lytt.

Hulda Garborg sa: «Kva er stort, og kva er smått no?»

Svaret på nettopp dét spørsmålet skal jeg lytte etter.

Til neste korsvei!

- Line

Line Rosvoll har også blitt intervjuet av Mette Karlsvik hos dramatikerforbundet for anledningen, les det lange og spennende intervjuet her.