Gratulerer til årets vinner av Ibsenprisen!

Nyhet 23.03.2023
Processed 45053609 45e6 420c 930c a0da36935337 B Ezz9 Ih G

Foto: Morten Cranner

Monica Isakstuen er vinneren av den nasjonale Ibsenprisen 2023. Dramatikkens hus gratulerer så mye til årets dyktige prisvinner!

Utdelingen av den nasjonale Ibsenprisen gikk torsdag kveld av stabelen på Ibsenhuset. De tre nominerte var Monica Isakstuen, Arne Lygre og Frode Grytten. Alle tre verdige vinnere, men det var til slutt Isakstuen som stakk av med den prestisjetunge prisen. Den nasjonale Ibsenprisen ble opprettet av Skien kommune i 1986, og er i dag Norges eneste pris som utelukkende går til tekster som er skrevet for teaterscenen. Isakstuen mottok en pris på 150 000 kroner samt en statuett av Henrik Ibsen laget av billedkunstneren Nina Sundbye.

Monica Isakstuen ble i år nominert til Ibsenprisen for sceneteksten «Dette er ikke oss» som hadde urpremiere på Den Nationale Scene januar 2022, hun har tidligere vært husdramatiker ved Dramatikkens hus i perioden 2018-2021. I årets jurybegrunnelse heter det at:

«Dette er ikke oss handler om en tilsynelatende vanlig hverdag i en familie der Min Mor, Min Far, Min Søster og Min Bror utforsker spørsmål om hvem de er, hvem de er i forhold til hverandre og hva som har hendt dem. Fornemmelsen av at en stor ulykke har skjedd eller skal til å skje, pulserer mellom linjene og gir teksten en nagende uro. Karakterene uttrykker både avsky og kjærlighet til hverandre, noe som skaper smertepunkter, underfundig humor og stor dybde. Teksten maner frem en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante. Dette er ikke oss er en egenartet og formsterk tekst om tap og sorg, og om virkelighetens kår i nære relasjoner. Den skaper et åpent og lekent rom i et landskap der risikoen for katastrofe hele tiden er til stede.»

Årets jury besto av Rania H. Broud (juryleder) fra Norsk kritikerlag, Nora Evensen fra Norsk teaterlederforum, Marianne Sævig fra Norsk dramaturgforum, Simone Thiis fra Regiforbundet, Jesper Halle fra KHIO og Bo Anders Sundstedt fra Skien kommune v/Teater Ibsen.

Processed 79afbd0c e58c 42f7 93db 2ce0c0eab962 Ps NEJQ1x

Foto: Morten Cranner