Festkveld i Skien

Intervju 21.03.2024 av Adam Tumidajewicz
Arnelygre ibsen web

Arne Lygre vant årets Ibsenpris.

I går kveld ble Norges eneste pris for dramatikere, Ibsenprisen 2024, delt ut i Skien.

Blant 67 innsendte bidrag ble det kåret en vinner på Ibsenhuset i Skien. Ibsenprisen deles ut til en scenetekst som har blitt satt opp i det siste kalenderåret.

Den kalles gjerne landets eneste dramatikerpris siden juryen kun vurderer teksten i seg selv, og ikke en hel oppsetning.

De tre nominerte var Julian Karenga, Siri Broch Johansen og Arne Lygre, hvorav sistnevnte ble kåret til vinner for stykket I vårt sted, som hadde premieret på Nationaltheateret i oktober i fjor og vil settes opp igjen til høsten.

– Nå ble jeg jo veldig glad, jeg hadde dempet forventningene veldig og liksom ikke turt å håpe, så det var først når de leste juryens begrunnelse at det gikk opp for meg at kanskje, kanskje, fortalte Arne Lygre oss etter å ha mottatt prisen.

– Jeg var husdramatiker på Dramatikkens hus fra 2016 til 2018. Da var jeg allerede veldig etablert, og da utviklet jeg min metode litt videre. Den største forandringen jeg opplevde når jeg var der, var det å ha tilgang til skuespillere som leste teksten min i disse verkstedene.

– Jeg utvikler ikke et fysisk rom i skriveprosess, eller lager verksted som lager regioppstillinger. Men å ha skuespillere som leste teksten min høyt for meg har vært så bra for prosessen at jeg har begynt å be om det når jeg jobber andre steder. Det gjorde vi med I vårt sted også, jeg samlet skuespillerne og fikk dem til å lese for meg fire måneder før vi skulle i gang med oppsetningen.

Ordforer

Jørn Inge Næss, ordfører i Skien kommune.

Prisen deles ut av Skien kommune, og årets pris er den 38. i rekken siden prisen ble etablert i 1986. Det er ordfører Jørn Inge Næss som hadde gleden av å overrekke prisen, i form av en statuett laget av kunstner Nina Sundby og en pengepremie på 150.000 kr.

– Stykkene Ibsen skrev er tidløse, og det ser vi gjennom stadig nye oppsetninger og nytolkninger verden over. Ibsen belyser temaer som angår oss alle, sa ordføreren fra scenen.

Kommunestyret organiserer prisen og oppnevner juryen, som består av medlemmer fra Regiforbundet, Norsk kritikerlag, Norsk teaterlederforum, Norske Dramaturger, KHIO og en representant fra Skien kommune. Ordføreren understreket før utdelingen at prisen er en kilde til stolthet.

– Vi er umåtelig stolt over å være hjembyen til en så viktig dramatiker, og er stolt av å forvalte arven etter Ibsen - derfor er også denne prisen viktig for Skien kommune, fortalte Næss.

Ibsen panelsamtale web

De nominerte: Arne Lygre, Siri Broch Johansen og Julian Karenga i samtale med juryleder Simone Thiis.

Som en del av prisutdelingen ble publikum servert kulturelle innslag med musikk av Thea Grant Ellingsen og dans av Anna Thu Schmidt, og skuespillere fra Teater Ibsen fremførte utdrag fra de nominerte tekstene.

Seremonien ble ledet av Ingrid Bøe Larsen, som steppet inn som konferansier for Ibrahim Fazlic. I forkant av selve prisutdelingen fikk juryleder Simone Thiis snakket med de nominerte om språk, prosess og tenkemåte.

Da det ble tid for å dele ut prisen og Lygres navn ble ropt opp, kom han opp på scenen til stor applaus. Vinneren benyttet anledningen til å takke sin dramaturg Mari Vatne Kjeldstadli - og å ringe moren sin fra scenen for å fortelle den store nyheten!

Etterpå fikk vi også anledningen til å spørre Lygre om hva en pris som dette betyr for norsk dramatikk.

– Jeg opplever et enormt tilfang av folk som har lyst til å begynne med å skrive dramatikk, masse unge folk som mailer meg og spør om råd og tips - så jeg er veldig optimistisk på vegne av norsk dramatikk, sa han.

– Jeg driver ikke med sånn type veiledning, det er jeg ikke så god på, men noen små tips koster jo ikke så mye.

– Arne, om du skulle kommet med ett tips til en vordende dramatiker i dag, hva ville det vært?

– Ta kontakt med Dramatikkens hus!