Sápmi forteller: Dette er de nye samiske stemmene

Nyhet 13.10.2022
Sapmi forteller utlysning2022 illustrasjon beaivvas

Illustrasjon: Beaivváš

Sarakka Gaup, Anne Berit Anti, Ole Henrik Lifjell og Terje Andre Wollmann er de fire nye samiske stemmene. Lørdag 15. oktober lanseres disse på Dramatikkens hus.

Tidligere i år samarbeidet Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Dramatikkens hus om utlysningen «Sápmi forteller» med mål om å få inn nye scenetekster om Sápmi. Fire manusutkast er valgt for videre utvikling.

Etter anonym juryering ble tekstene: «Sámi bucketlistu» av Sarakka Gaup, «Gavdnjejuvvon/Jaget» av Anne Berit Anti, «Jakseme mieresne/ Innen rekkevidde» av Ole Henrik Lifjell og «Byttingen» av Terje Andre Wollmann valgt.

Lørdag 15. oktober er det lansering på Dramatikkens hus.


Juryens begrunnelse

«I disse prosjektene finner vi historier om et ungt menneskes kamp for å finne sin samiske identitet, om ufrivillig barnløshet, selvberging og jakten på det gode liv, og om det å være homofil i et reindriftsmiljø. Det spesifikke for scenetekstene er at de evner å gå i dialog med og utfordre de samiske kjerneverdiene. Tekstene forsøker å favne noe av det som opptar mennesker i Sápmi i vår samtid», skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen består av Line Rosvoll og Morten Cranner fra Dramatikkens hus samt Marte Fjellheim Sarre, Nils Henrik Buljo og prosjektleder Mette Brantzeg fra Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš.

Juryen mener disse fire kandidatene viser mot og formidlingstalent. De fire mottar 20 000,- og tilbys faglig veiledning og fire kurshelger gjennom ett helt år.


Sarakka Gaup (1991)fra Oslo og Guovdageaidnu/Kautokeino med «Sámi bucketlistu»
- Jeg har skrevet et teaterstykke jeg selv kunne tenkt meg å se, og forhåpentligvis kan stykket vise for et ungt publikum at teater er kult, og gøy. Teksten er proppet med interne, samiske referanser. Samtidig syns jeg det er severdig for det norske publikummet, som kan få et innblikk i hva som rører seg i samisk populærkultur og blant unge samer idag.

Anne Berit Anti(1974)fra Karasjok med «Gavdnjejuvvon/Jaget»
- I stykket ønsker jeg å vise hvordan tradisjoner og gammeldags tankesett kan påvirke det moderne livet på en negativ måte. Jeg ønsker å vise majoriteten i reindriftsmiljøets holdninger til homofili og det å være annerledes og hvor tabu det kan være.

Ole Henrik Lifjell (1994)fra Bleikvassli i Nordland med «Jakseme mieresne/Innen rekkevidde»
- Manuset tar utgangspunkt i et utopisk samfunn. Der det å være åpent skeiv og samisk ikke byr på noen utfordringer eller problemer. Historien omhandler et samisk søskenpar. Gjennom et år blir forholdet til de to søsknene satt på prøve flere ganger. Plikt, arv og respekt blir satt opp mot frihet, fremtid og forsoning. På begge sider av skalaen er det kjærligheten som blir den store motivatoren og katalysatoren.

Terje Andre Wollmann (1981) fra Sør-Varanger med «Byttingen»
- Jeg liker å fortelle historier. I mine historier håper jeg at noen kan kjenner seg igjen i det som blir fortalt. Min skriving blir nesten uten unntak utløst av grublerier. Gjerne over vaner, selvfølgeligheter og vedtatte «sannheter» vi forholder oss til i hverdagen. Hva om vi rører ved dem. Hva om vi endrer forståelsen av dem, og ikke minst: Er det slik at alle har samme oppfattelsen av disse?