Cecilia Ölveczky om: Halldis Moren Vesaas

Foredrag

Tirsdag 05. mai 2015

Halldis Moren Vesaas

Foto: Morten Krogvold, med tillatelse fra Ivar Aasen-tunet.

«Det var ett tillfälligt samtal med Halldis Moren Vesaas som ledde till att jag upptäckte Josef Brodskij»

I foredraget om Halldis Moren Vesaas vil Cecilia Ölveczky fortelle hvorfor hun mener at Moren Vesaas og den russiske nobelprisvinneren og dissidenten Josef Brodskij innerst inne er like.

Man kan lure på hva Halldis Moren Vesaas har med Josef Brodskij å gjøre. Brodskij var en omstridt nobelprismottaker, han ble utvist fra Sovjetunionen og rettsprosessene han gjennomgikk der er som tatt ut fra en Kafkaroman. Brodskij avviste martyrstatusen vesten ville gi ham, noe som skaffet ham mange fiender, men selv blant dem er det få som nekter for at hans essayer og dikt tilhører de beste i vår tids litteratur.

”Jag vill tala om om vad dessa två stora personligheter, med olika bakgrund och karaktär betydde för mig och varför innerst inne är lika varandra.”

Dramaturgnestor Cecilia Ölveczky vil sammen med sin kollega Ola E. Bø fortelle om sitt arbeide med Halldis Moren Vesaas og lese tekster fra begge diktere.

Cecilia Ölveczky er dramaturg, med hovedfag i litteratur- og kunstformidling fra Universitetet i Budapest Ölveczky var dramaturg ved Malmö Stadsteater, med regioppdrag fra 1973-1982, og dramaturg ved Det Norske Teatret fra 1982, også her med regioppdrag. Hun er hovedlærer i dramaturgi på regilinja ved Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for scenekunst, og jobber for tiden ved Göteborgs Stadsteater og ved Stockholms Stadsteater.

I foredragserien inviteres scenekunstnere til å snakke om emner de er opptatt av.

Kalender