Elsa Kvamme om: Eugenio Barba

Foredrag

Tirsdag 25. januar 2022

Elsa Kvamme foto Johs Bøe

Foto: Johs. Bøe

Foredraget strømmes til dramatikkenshus.no og Facebook.

Se strømmingen her. Om du ønsker å stille spørsmål, kan du gjøre det via Facebook

Elsa Kvamme om sitt første møte med Eugenio Barba:
En høstdag i 1973 åpnet jeg døren til et unnselig teaterhus i enden av en blindvei på det vestjydske bondeland. Min første tanke var: Gå i kloster, Ofelia? Jeg kom inn i et bibliotek, og i den andre enden av huset lå det to store saler: En svartmalt og en hvit. Mellom biblioteket og salene gikk en korridor med små rom på hver side. Det var i et av disse jeg første gang møtte regissøren Eugenio Barba, en mann i svart og hvitt som så på meg bak store, tykke briller.

Hva har gjort at han skulle bli en av forrige århundres viktigste teaterregissører? Eugenio Barba har alltid benektet det er mulig å endre verden gjennom teatret. Underforstått: Man kan bare endre seg selv. Likevel har han skapt et teater og en teaterbevegelse som har nådd flere kontinenter, og begreper som «det tredje teater» og «flytende øyer,» og ideen om at teaterøya, eller gruppeteatret, bare eksisterer så lenge beboerne utvikler strategier for å holde havet borte og seg selv i live.

Odin Teatret holder seg fortsatt flytende, som de har gjort siden Eugenio Barba startet teatret i Oslo i 1964, og prøver stadig å forene en indre og ytre utopi, med krigsguden Odin som logo. I dette foredraget vil jeg gå inn i hva jeg opplever som Eugenio Barbas «metode» som teaterregissør og hvilken dør som åpnet seg da jeg ble skuespillerelev ved Odin Teatret. Hvorfor skuespillere opplever det som så spennende å arbeide med ham, og hvordan skuespillerarbeidet har utviklet seg fra hans møte med Grotowskis «fattige teater,» til selv å lage de forskjelligste forestillinger bygget på fysiske handlinger og skuespillernes skaperkraft.

Elsa Kvamme er teater-, filmskaper og forfatter. Kvamme var elev ved Odin Teatret, og i mange år var hun aktiv i det norske frigruppemiljøet med teatergruppa Saltkompagniet og siden soloforestillinger, teaterprosjekter og cabareter. Som filmskaper har hun mottatt en rekke norske og internasjonale priser for sitt arbeid, inkludert Amandaprisen og Gullstolen

I foredragsserien på Dramatikkens hus inviterer vi scenekunstnere til å velge seg en kunstner eller et tema for å tenke høyt om teater og verden. Foredragsserien kurateres av Ole Johan Skjelbred og Morten Cranner.

Arrangementet er gratis.

Alle gjester må reservere individuelle billetter og registrere seg via Hoopla. Det kan ikke bestilles til andre enn seg selv.

Kalender