Tone Avenstroup om: Kurt Schwitters (Kuwitter)

Foredrag

Tirsdag 02. mai 2023

TA foto Sina Sachse

Foto: Sina Sachse

Foredraget strømmes til dramatikkenshus.no.

Tone Avenstroup om Kurt Schwitters (Kuwitter):

"Kuwitter" er ei bok med "grotesker, scener, banaliteter" av den tyske Merzkunstneren Kurt Schwitters (1887-1948). Schwitters bodde i Hannover, var i eksil i Norge blant annet på Hjertøya (die Herzinsel) og i England. Han virket som maler, billedhugger, grafiker, collagemaker, dikter, pamflettskriver, typograf, reklametekster, publisist. Schwitters kalles en "Spaßvogel", en moroklump, det politiske og satiriske er gjennomgående i det brede kunstnerskapet hans. Og det gjør ham aktuell.     

Schwitters' motstand mot det tyske militærsamfunnet som frembrakte to verdenskriger, gjør den hundre år gamle kunsten hans aktuell. For meg er det interessant å se hvordan han omsatte eller oversatte denne reaksjonen til Merzkunst.

Schwitters har påvirket meg, han dukker stadig opp i min syssel, som nå i siste arbeidet med språkunsttrioen sprechbohrer. Hans "Ursonate" er grunnleggende for auditiv poesi. Dramaturgisk sett synes jeg også at assemblagene hans er inspirerende.

I foredraget vil jeg ta utgangspunkt i "Kuwitter" hvor en får blanding av Schwitters' dikt, manifest, prosa, dialogfragmenter og oppskrifter med visuelle og auditive eksempler, video-opptak av "Ursonate" f. eks. i original og nye tolkninger. (Jeg kan gjerne skravle en time om Schwitters dada og mers.)

PS. Egentlig ville jeg ha oversatt Merzkunst til merskunst, for det er en forkortning: kom-mers (lat. 'commercium', handel)

Tone Avenstroup (1963), norsk forfatter bosatt i Berlin. Hun arbeider også som regissør, scenekunstner og oversetter. Siste publikasjon: valmueslanger / mohnschlangen, Moloko Print 2022. Avenstroup deltok i det internasjonale The Poet's Sounds-prosjektet i 2022 med et flerspråklig tekstpartitur: Mare monstrum. Et bølgestykke for sprechbohrer.

I foredragsserien på Dramatikkens hus inviterer vi scenekunstnere til å velge seg en kunstner eller et tema for å tenke høyt om teater og verden. Foredragsserien kurateres av Ole Johan Skjelbred og Morten Cranner.

Arrangementet er gratis.

Kalender