Dagens luke i den dramatiske julekalenderen

Nyhet 01.12.2023 av Adam Tumidajewicz
Dagensluke

Denne saken oppdateres daglig med nye luker i adventskalenderen vår.

Her kan du sjekke ut dagens luke og legge igjen en kommentar for å bli med i premietrekningen - også om du ikke er på sosiale medier.

Velkommen til den dramatiske julekalenderen!

Gå tilDETTE SKJEMAET for å melde deg på manuelt i en luke.

Her kan du lese regler og detaljer rundt hvordan vi gjennomfører trekningen. Scroll nedover for å se dagens luke!
Husk at hver luke er åpen i 48 timer - og hver bruker har kun et lodd, så det vil nødig nytte å kommentere både på facebook og Instagram, selv om du er velkommen til det :)

Luke 21
Ikke lenge igjen nå! Dagens luke inneholder enda en generøs gave fra våre venner i Det norske teateret.

I dag deler vi ut et gavekort som gir deg billetter til en helt valgfri forestilling hos Det Norske - og det er massevis av fantastiske forestillinger på vei denne sesongen som vil vekke din apetitt. Se visningskalenderen deres her.

Luke 20

Er det ikke alltid lukene på 20-tallet som smaker best? Her kommer en skikkelig fin en - Monica Isakstuen har en flott gave til deg!Monica er kritikerrost forfatter og en av våre mest anerkjente samtidsdramatikere - hun er også tidligere husdramatiker på Dramatikkens hus.

I dagens luke gir hun bort tre signerte stykker, i flott bokform: Vi er krigere (Gyldendal, 2021), Se på meg når jeg snakker til deg (Pelikanen, 2018) og Dette er ikke oss (Gyldendal, 2022). Alle tre signerte, til én heldig vinner!

Luke 19

Nå kan vi telle på en hånd hvor mange dager som gjenstår til den 24. - men du kommer til å trenge to hender til å trille terning på premiene.

Idag deler vi ut billetter til Oslo Nye sin oppsetning av Tolstoys klassiske Anna Karenina - Tolstoys svar på "pride and prejudice". Nå skal en av de store store klassikerne bli teater med premiere i februar, og Ine Wilmann spiller hovedrollen.

Vi deler ut to billetter til en av de 16 forestillingene som spilles i februar/mars '24, og husk at det er en egen scenesnakk-greie den 15. februar!

Luke 18

Denne uka er det jul, og mandagsluka kommer fra tegneserieskaper, dramatiker og komponist Terje Wollmann og illustratør Kristoffer Karlsen.

Til luke 18 har de har donert en tegneseriepakke med Nils & Magga samlede verker - alle signert av Terje!

Serien handler om å vokse opp i skjæringen mellom det nordsamiske, kvenske og norske i en liten bygd oppe i nord. Nils og Magga har nylig turnert over hele landet med den kulturelle skolesekken. I pakka er det alle tre heftene utgitt så langt, i norsk versjon.


Luke 17

Vi tenner tre julelys i dag, og når du legger på et lys til er det faktisk julaften. Dagens luke er en flott gave fra Det Samiske Nasjonalteatret, Beaivváš.

Gå beredt inn i det nye! Helt fersk fra Beaivváš og trykkeriet deler vi idag ut en kalender for 2024, med foto fra deres tidligere oppsetninger. Kalenderen har flaggdager, Beaivváš-forestillinger, månefaser og stilig design, med språk på norsk og samisk.

Luke 16

Det er årets 350ende dag, og nå som vi nærmer oss julaften blir premiene bare enda artigere. I dag er det en hel pakke med bøker som skal ut!⁠

Norsk Dramatikkfestival, som gikk av stabelen hos oss i sommer, plukket ut et knippe kvalitetstekster fra spennende dramatikere. Tekstene ble satt opp og manuskriptene trykket og solgt til publikum. Vi har fått donert hele pakka med 6 vinnermanuskripter, og idag deler vi ut alle sammen - til en person!

Tekstene som er med, er:⁠
Marie Longva Danielsen - EG SLEPP HO ALDRI⁠
Erlend Rødal Vikhagen - Byen av glass⁠
Elisabeth Helland Larsen - FERIEFAEN KAFFEFAEN PAPPAFAEN⁠
Anna Renolen - Under sklia⁠
Ida Fugli - Adrasteia⁠
Benedicte Sundsbø - Vuggevise for barnløse livmødre⁠

Luke 15

Her kommer en skikkelig artig en: I luke 15 deler vi ut en dramaturg! Den illustrerer vi med et småironisk bilde av dramaturger Morten Cranner og Ole Johan Skjelbred på jobb på huset.

Våre dramaturgtildelinger må vanligvis søkes om (og innebærer finansiering for å hyre en dramaturg, ikke nødvendigvis en av våre ansatte, du kan også bruke en ekstern) og krever levering av en hel søknad. I dag er det annerledes: Det er rent lotteri!

Er du skrivende? Vil du bli det? Har du en tekst du trenger råd med, eller kjenner du noen som har det? Kanskje du kjenner noen som kunne trengt litt hjelp med skrivingen sin? Da er dette noe for deg!

Vinneren må levere en tekst som en av våre dramaturger vil lese igjennom og deretter ta et møte med deg for å gi råd, tips og vink for veien videre. Gøy - og litt skummelt?
Siden denne luka er så spesiell, lar vi trekningen være åpen frem til tirsdag 19. desember klokken 10:00.

Luke 14

Luke 14 markeres med hvalfangst, trebein og premierebilletter!⁠ Det Norske Teateret klinker til i januar med en ny, storslagen oppsetning av Herman Mellvilles episke Moby Dick. Vi deler ut to billetter til premiere fredag 19. januar 19:00!⁠

Bli med Ishmael om bord skuta Pequod under kommando av Ane Dahl Torp, som spiller som Akab, den ettbeinte kapteinen ute på et hevnlystig, gjerrig og tidvis hylende morsomt tokt på jakt etter den hvite hvalen.⁠

Det blir en kamp mot naturen, fornuften og menneskesjela, intet mindre. Les mer på sidene til Det Norske Teateret.

Luke 13

Dagens luke inneholder et helt spesielt manus, personlig sendt og
signert hele veien fra Tana og Siri Broch Johansen.

Boken Sabmie ovttastuvvon siiddat - friddja máilmmi duddjot teáhtera
bokte, eller altså: Teatrale forsøk på skape en ukolonisert verden, skal
ikke settes opp, men leses høyt i fellesskap.

Det er scenetekst slik vi er vant med på Dramatikkens hus! Siri har
jobbet med dette i flere år, og beskriver teksten som "tospråklig
sci-fi" fra det fiktive landet Sabmie Ovttastuvvon Siiddat, en tekst som
skal ta oss tilbake til ureateret og samtidig gjøre en innsats for å
dekolonisere det.

Luke 12

Her kommer billetter til en helt ny forestilling på Oslo Nye -
legendariske Fredrikssons Fabrikk blir teater, med urpremiere i mars
'24!

TV-serien med storheter som Aud Schønemann og Elsa Lystad blir teater i
oppdatert drakt - med litt nostalgisk schwung. Vi skal tilbake til
90-tallet og se forviklingene komme til Hasses fabrikk idet de får i
oppdrag å lage selveste vette-draktene til åpningsseremonien på OL i
Lillehammer.

Vi deler ut to billetter til en valgfri dato etter premieren i midten av
mars neste år. Regi av Gunnar Eiriksson, tekst av Matilde Holdhus. Bare
å glede seg til denne!


Luke 11

Vi deler ut en signert utgave av husdramatiker Brynjulf Jung Tjønn sin
diktsamling "Kvit, norsk mann" til dagens vinner.

Diktsamlingen høstet strålende kritikker da den ble utgitt i fjor høst
og er en gripende, sår og tidvis morsom tekst om utenforskap, i flott
poetisk forpakning.

Teksten fikk en helt spesiell fremføring av Oslo Internasjonale
Kvinnekor under vårt husdramaraton i november, og det ryktes at den blir
å se på en av hovedstadens teaterscener til våren...!

Luke 10
Dagens luke er en pakke med godis fra Queendom!

Duoen som i dag består av Monica Ngozichukwuka Ifejilika og Asta Busingye Larsen, har latt sinne stemmer bli hørt på norske scener og offentlighet i over 20 år.

Her har vi fått donert boka Afropolitt av Asta Busingye Lydersen samt CD’en Still Rising og EPén Mamalove. CD’ene er fine suvenirer, og musikken lar seg også høre på Spotify.

Luke 9
Andre lørdag i advent, og vi har husdramatiker-lørdagsgodt til dere! I dagens luke får du en signert utgave fra husdramatiker Tale Næss!

Boken inneholder manus til stykkene S O A R E, Sweatshop Aleppo og Korridorer og Rom, som har sett fremføringer i det vide og brede, både i utland og innland.

Luke 8

Er det noen slemme barn her? Når en elektriker får støt, kaller de det «å få en karamell», og det kan vi også kalle dagens luke! I dag deler vi ut 2 billetter + et krus til Shockheaded Peter på Den Nationale Scene!⁠

Shockheaded Peter er en skikkelig heisatur av en musikal for voksne. Hos DNS er stykket basert på London-musikalen, med en unik bergensk vri under regi av selveste Vidar Magnussen. Terningkast 6 hos både BT og BA! Les mer på link i bio.⁠

Dato for billettene er en valgfri ledig kveld frem til 10. februar 2024. Vinneren får hjelp av DNS med å finne en passende dato.⁠

Luke 7

Luke 7 byr på enda en gave som bare gir og gir. I dag deler vi ut et gratis medlemskap i Nationaltheaterets venner!⁠

Som medlem har du tilgang til spesielle venneforestillinger med rabattert pris, der man får møte nøkkelpersoner bak stykkene slik som skuespillere og regissører. ⁠

I tillegg er medlemskapet i denne ærbødige foreningen et kjennemerke på teaterets gode støttespillere. Medlemskap varer fra sesong til sesong, så det gratis medlemskapet vi deler ut i dag varer frem til sommeren 2024.⁠


Luke 6

Premierebilletter! I dag er julenissens navnedag så vi flesker til med en skikkelig godbit.

Det Norske Teateret har donert 2 billetter til premieren på Roberto Zucco fredag 12. januar 19:30!

Bernard-Marie Koltès' aller siste stykke handler om den italienske seriemorderen som blir public enemy #1 i Sveits, Frankrike og Italia på slutten av 80-tallet. En "true crime"-historie om råskap og utenforskap.

Stykket er oversatt av Ragnar Hovland, hovedrollen spilles av Carl Martin Eggesbø og Ivica Buljan har regi. Dette blir storveis teater!

Luke 5

I kveld har vi foredrag med Fredrik Brattberg og i den forbindelse har han med en gave til luke 5 i kalenderen!⁠

Dagens luke inneholder en signert utgave av boken POLYFONI. Her får du 500 innbundne sider med Brattberg-dramatikk over de 5 stykkene "Cantus", "Break of Day", "IvanOff", "Virus - en fuge" og "Kilden - en trestemmig invensjon"

Sjekk her for å lese mer om Brattberg og kveldens foredrag. Vi begynner 19:30 og det strømmes her på vår hjemmeside.

Luke 4

I luke 4 har vi en personlig gave fra påtroppende kunstnerisk leder Camara Joof - en signert utgave av "De må føde oss eller pule oss for å elske oss"!⁠

I boka får du både originalmanus og scenemanus til oppsetningen av dette stykket på Nationaltheateret, samt kommentarer fra forfatter og regissør - og en julehilsen fra Camara, da.⁠

Se luka på Facebook her og på Instagram her.

Luke 3

I dag er det adventssøndag og luke 3.⁠Vi deler ut et års abonnement på Norsk Shakespearetidsskrift - obligatorisk lesning for alle teaterentusiaster!

Vinneren får abonnert akkurat i tide for å motta neste nummer, som har et stort intervju med Nobelprisvinner Jon Fosse. Alle som har tegnet abonnement innen 6. desember vil motta denne utgavenav bladet i posten - gå til shakespearetidsskrift.no for å ordne det.⁠ (Er du abonnent fra før kan vi sikkert forlenge ditt eksisterende abonnement)

Se luka på Facebook her og på Instagram her.

Luke 2
I dagens luke har vi en gave fra våre venner på Dansens Hus i Oslo - vi deler ut et gavekort på 500 kr! Gavekortet har en gyldighet på 2 år og kan brukes i forbindelse med billettkjøp på dansenshus.com. ⁠Vi trekker en vinner som får tilsendt gavekortet digitalt.

Og forresten! Sjekk innom https://www.dansenshus.com/julekalender for å delta på deres fantastiske julekalender!

Se luka på Facebook her og på Instagram her.


Luke 1
I den første luka deler vi ut vårt eget, nå ganske sjeldne, krus: Dramatikkens krus! Du som har vært innom oss på verksted har kanskje drukket av et av disse, og de er egentlig ikke å få tak i lenger - bortsett fra ett helt ferskt eksemplar vi har lagret lenge, som en fin vin.

Se luka på Facebook her og på Instagram her.

Gå tilDETTE SKJEMAET for å melde deg på trekningen.