"Barsok" av Marianne Steinsrud

Arbeidsvisning

Onsdag 03. mai 2023

Barsok plakat uten tekst

Foto: Jan Tore Øverstad

Velkommen til arbeidsvisning av "Barsok" av Marianne Steinsrud.

På et vertshus i Gjøvik på midten av 1800-tallet brygger det til fest, for bygdefolket er på vei ned fra setra etter sommeren. Vertshuseier Torleif har gjort alt i stand, med god hjelp av sin datter Ingrid. Hun er på sin side mest opptatt av gjensynet med hennes kjæreste Bendik, etter å ha ventet på ham hele sommeren. Men idet vertshuset gradvis fylles opp, viser det seg at ikke alt har gått helt rent for seg på setra i sommer.

Den gamle merkedagen Barsok var dagen som før i tida markerte at høsten hadde gjort sitt inntog. På primstaven er dagen markert med en kniv eller øks, og dagen kom ofte med uhyggelige konnotasjoner. Ifølge overtro er Barsok en ondskapens dag, der vetter og åndevesener beveger seg blant menneskene, og der dommedag aldri er langt unna. I dag er Barsok en glemt merkedag, men for et par århundrer siden var Barsok en potensielt skjebnesvanger dag.

Spelet er en musikal basert på lokal folkemusikk, samlet av Agmund Hole på 1800-tallet.

Dramatiker: Marianne Steinsrud
Regissør: Andreas Koschinski Kvisgaard
Plakatfoto: Jan Tore Øverstad
Skuespillere: Knut Anders Sørum, Amalie Krogh, Jakob Dyrud, Lina Maria Skullerud og Joakim Ousdal.

Marianne Steinsrud (1972) er en av Innlandets mange scenekunstnere som er tilknyttet det frie feltet. Hun har iløpet av sin karriere som skuespiller vært engasjert ved Hedmark Teater, Teater Innlandet og Hamar Teater. Tidligere har hun skrevet for alt fra barneteater, revy og enaktere. Barsok er hennes andre musikalprosjekt. Tidligere har hun skrevet musikalen «Ostemysteriet» sammen med Torbjørn Dyrud.

Spelet er støttet av Dramatikkens hus, Innlandet fylkeskommune, Totens Sparebank og Kulturrådet.

Kalender