Black History Month på Dramatikkens hus - Frokostsamtale med Julian Karenga og Linda Gathu

Foredrag

Fredag 20. oktober 2023

Sted: Hallen, Dramatikkens hus

Blackhistorymonth event

Foto: Marianne Vie (av Linda Gathu) og Ida Gøytil (av Julian Karenga)

Julian Karenga og Linda Gathu om Adrienne Kennedy, Debbie Tucker Green og den globale majoritetskanonen.

Vi tar for oss Adrienne Kennedy og Debbie Tucker Green forfatterskap, to profilerte og innflytelsesrike dramatikere som har hatt stor betydning for utviklingen av sceneteksten, Dette er dramatikere som representerer den globale majoriteten i en kultur ikke helt ulik vår egen men hvis arbeid ikke er å se på norske scener.

I løpet av samtalen vil vi åpne opp for litt kollektiv tenkning rundt hvorfor dramatikere fra den globale majoriteten sjelden eller aldri spilles ved norske scener. Hvordan kan vi fasilitere et bredere og mer inklusivt repertoar? Hvilke historier forteller vi? I hvilken form og gjennom hvilket blikk sentreres disse historiene? Hva gjør noe universelt? Og hva går vi glipp av dersom vi ikke utfordrer oppfatningen av hvilke historier som er universelle. 

Julian Karenga er dramatiker og regissør. Han skriver dramatikk på nordnorsk, og er opptatt av å sette stemmer og fortellinger - ofte fra marginaliserte samfunnsgrupper - i et nytt lys gjennom dramatikken og teatret. Nylig skrev og regisserte Karenga forestillingen «Veien sitt ansikt». Karenga er husdramatiker ved dramatikkens hus, utdannet i England ved LIPA (The Liverpool Institute for Performing Arts), og skal snakke om dramatiker debbie tucker green.

Linda Gathu er skuespiller, dramatiker/manusforfatter og regissør. Hun er utdannet ved The Royal Central School of Speech and Drama og ved Teaterhøgskolen (KHiO). Gathus første scenetekst Windhoekvant scenetekstkonkurransen "Nye stemmer" og var senere et bestillingsverk for Nationaltheatret. Kortfilmen Regissøren (manus & regi Gathu/Liavaag) vant kritikerprisen ved Den Norske Kortfilmfestivalen i Grimstad, 2022. Sukker (manus/regi) hadde premiere som en stedspesifikk forestilling på Laksevåg Verft under Bergen Dramatikkfestival 2022. Linda er husdramatiker på Dramatikkens hus og en av tre skandinaviske dramatikere i AMFI ( SE) og Conerstone ( NO) residens Nordiske Samtaler.

Kalender