Skuespillere fra Nationaltheatret leser nye franske teaterstykker

Lesning

Torsdag 14. september 2023

Sted: Prøvesalen

Visuel Facebook

Etter et første samarbeid i 2021 samarbeider Det franske instituttet nok en gang med Nationaltheatret, Norges Ambassade i Frankrike og Dramatikkens hus om en lesning av fransk samtidsdramatikk på norsk.

Tekster av to unge dramatikere har blitt valgt ut, og skal bli framført torsdag 14. september kl. 18.00 på Dramatikkens hus. Etter lesningen blir det en samtale med dramatikerne Pierre Koestel og Sylvain Millot.

Dette er verkene som blir presentert:

  • Bare ruiner igjen (Après nous les ruines) av Pierre Koestel (oversatt av Olav Torbjørn Skare)
    Med Helene Naustdal Bergsholm, Ingjerd Egeberg, Jan Sælid and Olav Waastad

Alt starter en vårlig søndag. Fire venner møtes i en park til en piknik. Alle er innstilt på å ha en hyggelig dag, men gleden blir raskt overskygget av frykt, for en usynlig trussel som ligger i lufta eller under bakken, uten at noen helt klarer å si hva det er. Samme natt skjer en katastrofe som får skjebnesvangre følger for de fire vennene, selv om de i første omgang velger å overse hva den innebærer. Vi følger dem deretter gjennom stadig nye årstider, når de møtes igjen i den samme parken i et forsøk på å finne tilbake til gamle vaner. Men katastrofen har forandret dem, og vi blir vitne til hvordan vennegjengen langsomt går i oppløsning, uten at de kan gjøre noe for å hindre det.

Pierre Koestel er dramatiker og regissør. Han har en master i kreativ skriving fra Universtité Paris VIII, og som dramatiker ved teaterhøgskolen ENSATT, og har for det meste skrevet teaterstykker for ungdom: Loud (som mottok Artcenas debutantpris i 2019), Les Ecœurchées (som ble satt opp på Am Stram Gram i Genève) og Elio for teatret la Fédération - Cie Philippe Delaigue. Après nous, les ruines er det første teaterstykket som er blitt utgitt.

  • På avstand (À l’écart) av Sylvain Milliot (oversatt av Tove Bakke)
    Med Ingjerd Egeberg, Liv Bernhoft Osa and Jan Sælid

Historien som fortelles i På avstand er inspirert av en virkelig hendelse, som ble kjent gjennom journalisten Michael Finkels bok Den siste eremitten. Christopher Knight ble arrestert i 2013 for en serie innbrudd i et skogområde i Maine i USA. Etterforskerne oppdaget at han hadde levd alene i skogene der i 27 år, uten å tenne bål, uten kontakt med andre mennesker, og bare ved å livnære seg på det han klarte å stjele i hytter og leirområder rundt innsjøene i området.

Sylvain Milliot er musiker, komponist, forfatter og lyriker. Som musiker og dramatiker har han allerede vært med på å skape et titalls forestillinger med kompaniet Moteurs Multiples, mens diktene hans han vært utgitt i ulike tidsskrifter. Han har gitt ut plater som Véhicule og Piano Brut hos internasjonale produsenter som Midira Records, Rohs Records, Flophouse og Sublime Retreat.

Stykkene har blitt valgt ut av følgende jury: Ingrid Haugen (Nationaltheatret), Ellen Jørgensen (Ambassade Royale de Norvège en France), Olav Torbjørn Skare (Nationaltheatret) og Marcelino Valiente (Institut français de Norvège).

Kalender