Norsk Dramatikkfestival: Den nye vinen, samtale med Maiken Schjøll Frisch, Julian Karenga og Even Torgan

Fagprogram

Torsdag 15. juni 2023

Sted: Hallen

Den nye vinen

Foto: Martin Slottemo Lyngstad/John Andresen/Dag Jenssen

Norsk Dramatikkfestival inviterer til samtale med tre markante stemmer i ny norsk scenekunst. Vi får et innblikk i deres kunstnerskap, og åpner opp for spørsmål rundt teatret, dets nåtid og dets fremtid.

Hva skal til for at publikum igjen skal finne veien til teatret? Kan man i dag se et kvalitetsbegrep i forandring? Hvilken plass har sceneteksten i dagens teaterlandskap? Vi forsøker å nærme oss disse spørsmålene gjennom arbeidet til tre unge dramatikere.

Maiken Schjøll Frisch er utdannet fra Jaques Lecoq i Paris og Nski Høyskole i Oslo, hvor hun nå også underviser i skuespillerfag ved siden av å være freelance skuespiller. Hun debuterte som dramatiker med teaterstykket Varm melk med honning som hadde premiere 24. april 2022 på SALT I Oslo, og som så langt har spilt over 60 forestillinger på flere steder i Norge. Nylig spilte forestillingen for fulle hus ved Nationaltheatret. Hun spiller også selv en av rollene i stykket.

Julian Karenga er dramatiker og skuespiller fra Tromsø. Det nordnorske er sentralt i hans kunstnerskap, og han skriver dramatikk på Tromsø-dialekt. Karenga gjorde sin dramatikerdebut med Snøbrun i 2021, som turnerte 60 forestillinger i Oslo og Viken, Telemark & Vestfold og til sist Troms og Finnmark. Karenga er husdramatiker ved Dramatikkens Hus ut 2023, og gjør nå sin regidebut med sitt nyeste verk Veien sitt ansikt under Festspillene i Nord-Norge, som har urpremiere tirsdag 27. juni 2023 ved Harstad Kino.

Even Torgan er regissør og dramatiker. Han er grunnleggeren av Antiteateret og lager ofte forestillinger med politisk, betent tematikk og interaktive virkemidler. Han har utviklet flere forestillinger for Brageteatret, men som oftest med Antiteateret i et utradisjonelt scenerom - dramatikken utvikler han fra bunnen av. Nominert til flere Heddapriser de siste årene og er aktuell med Stor Cis-energi og Rasisten som har premiere på Oslo Nye Teater til høsten. Han vant Heddapris for Før vi dør om en gruppe ungdommer som bestemmer seg for å løse klimakrisen på Vinderen.

Samtalen ledes av Kristofer Grønskag, dramatiker og kunstnerisk leder for Norsk Dramatikkfestival.


Kalender