Kaia Lundenes er vår nye dramaturg

Nyhet 25.06.2024 av Adam Tumidajewicz
Kaia lundenes web

Kaia Lundenes er tilsatt som ny dramaturg ved Dramatikkens hus.

Hils på vår nye dramaturg Kaia Lundenes!

I februar publiserte vi en utlysning for ledig stilling som dramaturg på huset, som en erstatning for Mari Moen og Ole Johan Skjelbred, som fratrer i sommer.

Blant en stor mengde søkere ble til slutt Kaia Fransiska Lundenes ansatt i rollen. Hun skal ha gleden av å samarbeide med det nye husdramatikerkullet og med nye søkere de neste fire årene. For Kaia har teaterlivet vært i sikte siden barndommen.

– Som de fleste andre starta det med en drøm som ung om å bli skuespiller. Moren min syntes jeg var altfor sjenert og oppmuntret meg til å begynne med barneteater. Det banet vei for interessen min for teater.

– Senere gikk jeg på HINT og følte jeg oppfylte drømmen om å bli skuespiller, men jeg merket at jeg egentlig ikke likte så godt å stå på scenen, det var bittelitt vondt i magen hver gang!

– Men tekst og litteratur var alltid interessant for meg. Jeg havnet på litteraturvitenskapstudiet i Oslo der jeg hørte om dramaturgi, og da gikk det opp et lys for meg at dette skulle være veien min inn i tekstarbeidet. Så søkte jeg meg til Århus - og deretter ble det 9 år i Danmark!

Kaia er altså 30 år og har fullført en femårig dramaturgutdanning i Aarhus, der hun også har arbeidet siden hun gikk ut med mastergrad derfra - noe som ikke finnes her til lands, for øvrig. Nå flytter hun tilbake igjen til hjemlandet for å jobbe hos oss.

– I Danmark jobbet jeg i en prosjektstilling på Aarhus teater som dramaturg og noen år på Teater Katapult, et lite teater som satser på ny, dansk dramatikk. Det er primært samme jobben som jeg skal starte på nå. Utvikling av ny tekst, i tett samarbeid med dramatikere, kanskje i litt mindre skala enn vi gjør på Dramatikkens hus.

Kaia har også forsket på dramaturgi og undervist på Aarhus universitet om tematikken. Det er sikkert mange skrivende tilknyttet Dramatikkens hus, både ferske og erfarne, som vil få nytte ut av hennes kompetanse.

– Jeg har en akademisk bakgrunn, både som student og som etterfølgende foreleser, som selvfølgelig gir meg en viss ballast i en stilling som denne. Jeg kommer med en bred vifte av erfaring, men særlig kompetent er jeg innenfor utvikling av ny dramatikk, som gjør at jeg har noen gode arbeidsmetoder og verktøy for å skape sunne og trygge arbeidsrom.

Selv gleder hun seg aller mest til å ta fatt på det praktiske arbeidet på gulvet sammen med dramatikere og skuespillere. Nettopp verkstedsrommene vi dyrker frem på Dramatikkens hus blir nå en del av hennes arbeid å kultivere.

– Dramatikkens hus har en fruktbar plattform for å utvikle ny dramatikk som kan si noe samfunnet vi lever i, og det vil jeg gjerne være en del av. Det er et viktig og relevant arbeide. Jeg trives dessuten godt i støpeskjeen; i de kollektive prosesser, i de intime samarbeider og i de små rom.

– Det er masse, masse spennende ting å se i et verksted. En kollektiv tilgang til teksten og rommet, det synes jeg er spennende - og det passer meg som fot i hose! Jeg tror på at det er de nye fortellinger, ståsteder, opplevelser og stemmer som gjør at teateret kan fortsette å vokse - og flettes inn i vår samtid.

Samtidig har hun såpass med erfaring fra produksjon av oppsetninger og tekst, at hun lett ser hvor skoen kan trykke under utviklingen av et nytt stykke.

– Når man jobber mye med tekstutvikling så er det mye som skrives som aldri blir noe av, som aldri settes opp. Det er egentlig verdt å snakke om, for noen ganger blir man sittende og jobbe i et vakuum som dramatiker.

Kaia begynner i stillingen til høsten, så fra september av kan du se hennes signatur på behandlede søknader, søke hennes råd som dramaturg eller ta henne med deg inn i verkstedsrommet hos oss.

– For meg så er en vellykka teaterproduksjon når man har tenkt på at form og innhold passer godt sammen - slik at virkemidlene på scenen samarbeider med teksten på papiret. Jeg er jo vant til å ha fagbrillene på, og synes en tekst som også kommuniserer formen i seg selv ofte kan være en ordentlig god tekst!

Da hun har blitt spurt tidligere om hva som ville være drømmejobben, var det nettopp en slik stilling ved Dramatikkens hus som ville vært hennes svar - så nå kan vi være sikre på at hun gleder seg til å begynne i stillingen. Velkommen, Kaia!