Espen Hjort om: teateret og oljen

Foredrag

Tirsdag 06. februar 2024

Sted: Dramatikkens hus

Espen foto web

Foto: Geert Goiris

Årets første innslag i foredragsserien er med dramatiker og regissør Espen Hjort. Velkommen til oss 6. februar!

I alt vi gjør i Norge spiller oljerikdommen en rolle, fra det mest politiske til det mest intime. Oljen har piplet inn overalt, i form av stillheter, antagelser, forskyvninger i verdensbilde.

Da oljen ble funnet i 1969 var det allerede kjent at olje ledet til katastrofale klimaendringer. Allikevel valgte man - vi - å fortsette. Et skuespill med store konsekvenser.

I dette foredrag vil dramatiker Espen Hjort forsøke å beskrive noen teatrale strategier for å bryte ut av denne klissete fiksjonen og vende tilbake til en slags virkelighet. Espen tror nemlig at teater kan gi oss en portal, eller et borehull, til en annen fremtid.

Espen Hjort er utdannet regissør fra Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Han arbeider som regissør, dramatiker og scenekunster både i Norge og Nederland. Forholdet mellom menneske og natur er sentralt i arbeidet hans, og han har skrevet flere stykker om dette.

Sammen med scenekunstner Mees Borgman leder han performancekollektivet Landmarks; sammen lager de teater i samarbeid med ikke-menneskelige kunstnere som steiner og trær. Espen har arbeidet ved Den Nationale Scene og for tiden ved Teater Ibsen. Han har vært tilnyttet Theater Utrecht og Het Huis Utrecht i flere år, og fra 2025 er han tilknyttet Theater Bellevue i Amsterdam der han skal sette opp flere av sine egne tekster.

www.espenhjort.com

www.landmarkscollective.com

Foredraget strømmes til dramatikkenshus.no og Facebook.

I foredragsserien på Dramatikkens hus inviterer vi scenekunstnere til å velge seg en kunstner eller et tema for å tenke høyt om teater og verden. Foredragsserien kurateres av Ole Johan Skjelbred og Morten Cranner.

Arrangementet er gratis.

Kalender