Fredrik Floen om: Rei Kawakubo

Foredrag

Tirsdag 16. november 2021

Fredrik floen foto Daniel Vikum

Foto: Daniel Vikum

Foredraget strømmes til dramatikkenshus.no og Facebook.

Se strømmingen her

Rei Kawakubo, født 11. oktober 1942, Tokyo, Japan, er en autodidakt japansk motedesigner kjent for sine avantgarde-klesdesigner og sitt high fashion-merke Comme des Garçons (CDG), grunnlagt i 1969. Kawakubos ikonoklastiske visjoner har gjort henne til en av de mest innflytelsesrike designerne i vår tid. I stedet for å svare på trender, forankrer Kawakubo designene sine i konsepter, som strekker seg over kunst og mote. Fordi plaggene ikke passet til industriens oppfatning av hva det moderne mennesket ønsket, ble plaggene hennes raskt kategorisert som antimote. Hennes innflytelsesrike kolleksjon fra 1982, Destroy, inneholdt overdimensjonerte, løststrikkede gensere med hull av varierende størrelse som så ut som om de hadde blitt skåret opp. Kawakubo selv derimot beskrev denne dekonstruerte strikken som en ny blonde. Denne mørke, uklare stilen ble av media beskrevet som "postatomisk" eller "Hiroshima chic».

I dette foredraget deler Fredrik Floen sin kjærlighet til Rei Kawakubo og frustrasjon over at teateret ofte ligger lysår bak hennes visjoner. Han tar tak i tre ting han hater med Comme Des Garcon og hvorfor han mener motedesignere, og deres bindinger til det kapitalistiske hjulet, sjelden gjør seg som kostymedesignere - men som gode frontkjempere i populærkulturen.

Fredrik Floen (f. 1988) er kles- og kostymedesigner. Les mer om Fredrik Floen her

I foredragsserien på Dramatikkens hus inviterer vi scenekunstnere til å velge seg en kunstner eller et tema for å tenke høyt om teater og verden. Foredragsserien kurateres av Ole Johan Skjelbred og Morten Cranner.

Arrangementet er gratis.

Alle gjester må reservere individuelle billetter og registrere seg via Hoopla. Det kan ikke bestilles til andre enn seg selv.


Kalender