Kjetil Skøien om: Meyerhold

Foredrag

Tirsdag 25. oktober 2022

Kjetil skoien 2022 2

Foto: Privat

Vi strømmer til dramatikkenshus.no og Facebook.

«Teateret er en kunstart og alt må derfor underkastes denne kunstarts lover, livets og kunstens lover er forskjellige», uttalte Vsevolod Meyerhold. Han levde fra 1874 til 1940, da han forsvant i en av Stalins leire. Meyerhold skapte konstruktivistiske stiliserte teaterforestillinger i motsetning til Stanislavskijs realisme. Meyerhold skapte en egen skuespillertrening; biomekaniske øvelser.

Kjetil Skøien var skuespiller i Stockholm tidlig på 80-tallet i en biografisk forestilling om Meyerhold og hans samtid. Teater Scharazad rekonstruerte de biomekaniske øvelsene og turnerte i to år i hele Europa med forestillingen Dr. Dapertutto, som Meyerhold likte å kalle seg selv. Dette betyr «han som er overalt». Meyerhold samarbeidet med en rekke billedkunstnere og komponister i Moskva rundt 1900 og hadde sitt eget teater.

Kjetil Skøien er utdannet billedkunstner fra Statens Kunstakademi, har arbeidet som danser og skuespiller og har regissert over 30 forestillinger. I 1986 startet han sitt eget kompani, Passage Nord. Skøien har arbeidet som regissør og scenograf på Nationaltheatret, Det Norske Teatret, Rogaland Teater, Oslo Nye Teater, på teatre i København og Noh Teatret i Kyoto. Han arbeider med performance, video, foto, maleri og tekst.

Kjetil Skøien vil holde et personlig foredrag med utgangspunkt både i Meyerhold og hans eget arbeid med teater, dans og billedkunst.

I foredragsserien på Dramatikkens hus inviterer vi scenekunstnere til å velge seg en kunstner eller et tema for å tenke høyt om teater og verden. Foredragsserien kurateres av Ole Johan Skjelbred og Morten Cranner.

Arrangementet er gratis.

Kalender