Skeive liv på scenen – før og nå

Arbeidsvisning

Tirsdag 21. juni 2022

Kristin von Hirsch

Foto: Kristin von Hirsch

Nationaltheatret, SPKRBOX, Oslo Pride og Dramatikkens hus har samarbeidet om iscenesatte lesninger under Oslo Pride 2022.

NB: Arrangementer finner sted i Pride Box på Pride Square, Youngstorvet.

SKEIVT LIV PÅ DE SKRÅ BREDDER
Iscenesatt lesning fra Nationaltheatret

Hvordan er homofil kjærlighet blitt behandlet i teatret på de skrå bredder i Norge? Fins det en åre av skeiv, norsk dramatikk i teaterhistorien vår?

Nationaltheatret har dykket ned i manusarkivene. Dramaene med skeiv tematikk som vi har funnet, viser hvordan opphevelsen av straffelovens § 213 – «homoparagrafen» – på femti år har endret holdninger og skapt et åpnere samfunn med plass til alle. 

Et knippe av Nationaltheatrets skuespillere vil fremføre utdrag fra norsk dramatikk som speiler dette skiftet. Bli med og (gjen)oppdag den «skeive, norske dramatikken» – fra Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen», via Knut Faldbakkens «Tyren og jomfruen» og Karl Hoffs «Alvhild», til «La deg være» av Arne Lygre og «De må føde oss eller pule oss for å elske oss» av Camara Lundestad Joof. 

Skuespillere: Liv Bernhoft Osa, John Emil Jørgensrud, Jae Nyamburah, Even Torgan og Hannah Wozene Kvam

Instruktør: Mari Vatne Kjeldstadli 
Dramaturg: Ingrid Haugen 
Produsent: Runi Sveen


UT AV SKUFFEN, UT AV SKAPET – NYE SKEIVE PERSPEKTIVER 
Iscenesatt lesning fra Dramatikkens hus

Hvordan ser den skeive nåtida ut, og gjenspeiles dette i samtidsdramatikken? SPKRBOX, Oslo Pride og Dramatikkens hus har samarbeidet om å hente inn nye tekster som kan bli til ny skeiv dramatikk. I en utlysning tidligere i år ble det søkt etter nye skeive stemmer, skeive perspektiver og skeiv tematikk. Det å skrive er ytterst personlig, og målet med utlysningen er å gi en ekstra dytt og anledning til å tørre å dra fram upubliserte tekster fra nattbordskuffen. Kanskje er det slik at teksten du selv dyttet lengst inn i skuffen handler om nettopp det vi trenger å snakke om?

Av de 38 innsendte manusene er det valgt ut tre tekster som snakker aktivt med, om og til nåtida. Disse skal utvikles videre ved Dramatikkens hus, og på scenen i dag får du utdrag i en iscenesatt lesning. 

«Skjør» av Mona Huang
Med: Maiken Schjøll Frisch, Isabel Toming og Mathias Augestad Ambjør

«Kjære Michelangelo» av Herman Bernhoft, etter en idé av Eirik Langås Jørgensen
Med: Eirik Langås Jørgensen og Ellen Birgitte Winther

«Vi er Or» av Steffi Lund
Med: Terje Tjøme Mossige

Dramaturg: Kristina Kjeldsberg
Kunstnerisk ansvarlig: Line Rosvoll

Les mer om tekstene: Dette er vinnerne av skeiv dramatikk-utlysningen


UTDRAG AV «SHAPESHIFTER» AV JAE NYAMBURAH 
SPKRBOXs bidrag

I monologen/slampoesien «Shapeshifter» tar multikunsteren Jae Nyamburah et oppgjør med deres møte med "queerness" og stiller spørsmål som: Hvorfor passer jeg ikke inn noen steder? Hva betyr det å komme ut i 2020? Og: Hvorfor et skap? «Shapeshifter» er et intimt, morsomt og ærlig møte med ny skeivhet. 

Jae Nyamburah er norsk-kenyansk skuespiller, regissør, poet, fotograf og samfunnsdebattant. Hun har spilt en rekke roller på scene og tv, blant annet Dovregubben i «Peer Gynt» og Camilla i «Linje 5» på Det Norske Teatret. Nyamburah debuterte som regissør i 2022 med «I skyggen av / Til minne for» på Det Norske Teatret i Groruddalen.

«Shapeshifter» er SPKRBOXs bidrag til Oslo Pride og Pride Box, og er arbeid i prosess. 

SPKRBOX er en liten scenekunstorganisasjon som, med ett bein i teater og ett bein i hiphop, utforsker kulturelle klasseforskjeller. Hvilke historier får ta plass på de store, norske scenene? Hvem får fortelle dem? På hvilke premisser blir de fortalt, og for hvem?

Av og med: Jae Nyamburah

Kalender