God jul og godt nytt år fra oss på Dramatikkens hus

Nyhet 21.12.2023 av Adam Tumidajewicz
Julebilde web

Ikke alle, men en god del, av de ansatte på Dramatikkens hus samlet til julelunsj. Foto: Pernille Mercury Lindstad

Takk for følget gjennom 2023! Vi oppsummerer året og ser fremover.

2023 har vært et begivenhetsrikt år for oss på Dramatikkens hus. Som ansvarlige for utvikling av ny norsk og samisk dramatikk har vi et stort spenn i teater-Norge å følge. Det har vært en fryd å se aktiviteten i norsk scenekunst dette året. Det gjelder både hos de store institusjonsteaterne, regionteaterne, det frie feltet og alle der ute som arbeider med å skape ny dramatikk.

I år har utviklingen i vårt felt gått med stormskritt, og vi vil nå våge å si at det går riktig vei. Vi har mottatt mer enn 400 søknader i 2023 sammenlignet med de 220 vi mottok året før, og etter alt å dømme vil entusiasmen og skapergleden i det norske teatermiljøet bare fortsette å vokse inn i neste år.

Neste høst trer Camara Lundestad Joof inn i rollen som kunstnerisk leder etter Line Rosvoll, som forlater oss etter 10 år i denne rollen. Det skal ikke skje uten en stor fest! Nyheten om at en dramatiker trer inn i denne rollen for første gang har blitt mottatt med stor entusiasme, og vi ser frem til en ny epoke for huset vårt når Camara tiltrer i rollen.

Vi takker av et kull med husdramatikere som ender sin toårsperiode til nyttår. Alle har arbeidet hardt og foredlet sin kunst, tatt store steg i hver sin retning og levert med tekster, verksteder og arbeidsvisninger såvel som premierer. Nå søker vi etter et nytt kull, som vil bestå av færre dramatikere, men disse vil bli tildelt større ressurser. Vi ser frem til å lese deres søknader (fristen er 1. februar!) og velge ut fire nye husdramatikere som begynner neste høst.

Inntil da vil vi i første halvår 2024 se masser av aktivitet på huset! Vi har en rekke arbeidsvisninger og vår spennende foredragsserie under planlegging. Vi ser frem til å åpne dørene og ta dere imot med flere dypdykk inn i dramatikkens verden.

At norsk dramatikk er ledende internasjonalt er lett å hevde. Vi kan sette to streker under den påstanden når vi feirer at Jon Fosse har mottatt årets nobelpris i litteratur, også for sitt arbeid med scenetekst. Mye har blitt sagt alt, men dette monumentale øyeblikket lar seg virkelig ikke underdrive: Med dette skinner stjernen for ny norsk dramatikk sterkere og klarere enn noensinne før.

Norske dramatikere er så mangfoldige at det vanskelig lar seg ramse opp. Blant dere finner vi alt fra verdens fremste internasjonale scenekunstnere til ferske dramatikerspirer i ferd med å skrive sine første scener.

Vårt mål er å støtte opp om dere alle. Med hjelp fra våre dramaturger, verksteder og skrivetildelinger søker dere etter den neste replikken, den neste skjellsettende scenen, teksten i sin fullbyrdede form. Teater-Norge venter spent på å lese, spille og se det du skriver!

Fra alle oss på Dramatikkens hus ønsker vi en strålende julefeiring og et godt nytt år. Vi sees på scenen i 2024!